Personporträtt

Luigi ägde Trujillos största rockbar - älskar livet som gatumusikant


Foto: Vendela Wikström

Den gröngula halsduken svänger i takt med Luigi Mendez Cuevas gungande kropp när han sjunger ”No Woman No Cry” till tonerna av ukulelen. Efter ett halvår på Umeås gator närmar sig hemresan till Peru.  
”Jag vaknar varje morgon, går ut på gatan, förväntansfull, och undrar vilken fantastisk upplevelse som livet kommer ge till mig i dag”, säger Luigi.  Pengarna från gatumusicerandet går till hans partybudget, men Luigi skulle gladeligen spela gratis, berättar han. I hemstaden Trujillo startade han stadens största rockbar. För några år sedan lades den ned på grund av ändrade skatteregler som försämrade lönsamheten. Nu jobbar Luigi som ljudtekniker på ett musikföretag när han inte reser, vilket han vill göra ofta:  

”Jag kan inte föreställa mig att jobba ett år och bara ha 15-20 dagars semester. Att bara leva för att göra sin chef glad. Livet då?” 

Mattias ville leva enkelt - flyttade till mongolisk jurtaFoto: Evelina Rönnbäck

Det känns nästan som att kliva in i en scen ur filmen Hobbit. Och jämförelsen är inte så tokig. För Mattias Lindgren har alltid inspirerats av folktro och sagor. Tidigare studerade han för att bli låtskrivare till filmer i den genren. Men branschen var fylld av prestationskrav och konkurrens passade inte honom. Han fann lyckan för 15 år sedan när han gav bort i princip alla sina ägodelar, tog med sig sin katt och flyttade in i en mongolisk jurta i en liten by utanför Umeå. Här bor han med katten och två hästar. På fritiden sysslar han med alla möjliga typer av hantverk som han säljer på julmarknader – träleksaker och tovade figurer inspirerade av folktro  och naturen. Han har varken elektricitet eller rinnande vatten. Och han saknar ingenting. 

Mimmi får utlopp för sitt engagemang i kampen för lärarnas arbetsvillkorFoto: Vendela Wikström

Mimmi Rönnqvist hade till en början inte tänkt bli lärare, men när hon väl bestämt sig gick hon all in – ett starkt perslonlighetsdrag hos henne. Med rollen som elevrådsordförande i princip hela skolgången, och två föräldrar till lärare har hon slipat argumentationsförmågan i många år – och hon trivs i debatter. I Umeå startade hon en lokal favdelning i Lärarnas riksförbunds studerandeförening, LR Stud, och blev 2017, just före det här reportaget skrevs, invald till ordförande i LR Stud på riksnivå. 

”Vi måste kämpa för att visa vad vi kan och visa att den svenska skolan är så viktig att vi måste lägga mer resurser på den helt enkelt. För det är ekonomi det kommer ner till, och att fler måste vilja bli lärare, och fortsätta som lärare. Jag upplever att LR Stud tas på stort allvar i skoldebatten, men vi måste vara där och vi måste vara tydliga. Vi får inte vika ner oss”, säger Mimmi. 

Pastor och idrottsvetare - Hanna-Maria vill förändra i PingstkyrkanFoto: Linda Eliasson

”Jag tror att vi är människor med ande, själ och kropp. Att vi är en helhet. Jag är mer än bara kroppen, och mer än bara mina känslor och tankar”, säger Hanna-Maria Holmefur. 

När hon dansade på Härnösands Folkhögskola märkte hon att dansen hjälpte henne bearbeta jobbiga saker hon upplevt. Med den insikten började hon studera till idrottsvetare,  med inriktning på ledarskap, hälsa och friskvård. 
Nu är hon pastor i Holmsunds pingstkyrka och har stora planer för hur den kroppsliga delen ska vävas in i den kristna kontexten. Den största drömmen vore att tillsammans med församlingen starta företagshälsovård eller ett friskvårdscentrum, berättar Hanna-Maria. 

Brutalt, utmanande och helt fantastiskt - Elitstudenten tränar för Scandinavia Cup

 

Foto: Vendela Wikström

Elitskidåkaren och logopedstudenten Julia Häger hade knappt lärt sig gå när hennes föräldrar ställde henne på ett par skidor för första gången. Hon hajade snabbt tekniken, och förälskade sig i idrotten. Det förhållandet har inte tappat gnistan. Hon var den vars namn alltid var med i fighten om topplaceringarna när hon var liten. De två första åren på skidgymnasiet på Vörå bromsade förkylningar utvecklingen. Men därefter har den viktiga mängdträningen i spåret inte störts – och det har visat sig i resultatlistorna.  Men med framgångarna kommer också nervositet. Julia har dock utarbetat en strategi.  

”Jag sätter en tid och tänker att jag får vara nervös i typ tio minuter, och så tänker jag på allting som kan gå fel och vad som händer om det går fel. Sedan kommer jag fram till att vad som än händer så är det inte så farligt, världen går inte under. Sedan när klockan är slagen så är nervositeten borta”, säger Julia, när jag träffar henne inför Scandinavia Cup. 

 

 

 Klamydiaforskning och salsadans i perfekt kombination - Sergio

 

Foto: Vendela Wikström

”Bill Nye and the Science Guy” och stunderna då han och hans pappa begrundade stjärnor och planeter från bakgården inspirerade Sergio Aguedo Mojica till att bli forskare. Han föddes i Puerto Rico, men har bott större delen av sin uppväxt i Nordöstra USA. På college studerade han mikrobiologi, och efter sin doktorsavhandling om klamydia fick han erbjudande om att fortsätta forska på Umeå universitet om bakterien som orsakar infektionen. Han sa ja. Uppdraget lockade, och inte minst Europa. Så snart han kom till Umeå lokaliserade han möjligheterna att dansa salsa. Under collegetiden tävlade han även i ballroom dance –  han beskriver dansen som en av de viktigaste ingredienserna i sitt liv. 
Reportaget är på engelska.